Νέος κύκλος σεμιναρίων με θέμα «Voyage Plan»

0

H Λέσχη Αποφοίτων Σχολής Ναυτιλίας Ύδρας, έπειτα από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, αναλαμβάνει την πρωτοβουλία για την διενέργεια μιας λεπτομερούς και καινοτόμου παρουσίασης σχετικά με ένα σοβαρότατο θέμα που αφορά την ασφαλή λειτουργία του πλοίου σε όλες τις φάσεις του ταξιδιού του. Ομιλητής είναι το εκλεκτό μέλος της Λέσχης, απόφοιτο της ΑΕΝ Ύδρας (1976), καπετάν Παναγιώτη Παπουλίδη.

Ο τίτλος της παρουσίασης είναι «VOYAGE PLAN» και σκοπός της αφ’ ενός μεν είναι η ενδυνάμωση των ήδη υπαρχουσών γνώσεων των Αξιωματικών Καταστρώματος που ασχολούνται με τον σχεδιασμό ταξιδιού του πλοίου, αφ’ ετέρου δε η ενίσχυση της τεκμηριωμένης απαίτησης του Πλοιάρχου προς τη διοίκηση της εργοδότριας ναυτιλιακής εταιρίας για την εξασφάλιση των αναγκαίων υπολογιστικών εργαλείων και τεχνοκρατικών πληροφοριών που είναι απολύτως απαραίτητα και θα του επιτρέψουν να εξασφαλίσει επαρκώς και σύμφωνα με τις απαιτήσεις των «ΙΜΟ RESOLUTION A 893(21)» και «STCW CODE SECTION A-VIII/2» όλα τα εφόδια που απαιτούνται για την άσκηση των δύσκολων καθηκόντων του σχετικά με το σπουδαίο θέμα του «VOYAGE PLAN».

Η εν λόγω παρουσίαση περιλαμβάνει τα ακόλουθα κεφάλαια:
1.-Σχεδιασμός απόπλου του πλοίου από την προβλήτα υπό την επήρεια ισχυρού ανέμου και ρεύματος. Επιλογή ρυμουλκών.
2.-Ναυσιπλοΐα σε αβαθή και περιορισμένα ύδατα. Φαινόμενο επιβύθισης.
3.-Παράμετροι που πρέπει να λαμβάνονται υπ’όψιν για τον υπολογισμό της επιβύθισης του πλοίου.
4.-Ωκεανοπλοΐα. Παράμετροι που πρέπει να λαμβάνονται υπ’όψιν για τον ασφαλή σχεδιασμό του πλου, υπολογισμοί και εργαλεία για την πρόγνωση επικίνδυνης συμπεριφοράς του πλοίου, κυρίως προνευστασμών και διατοιχισμών, σε περίπτωση που αναμένονται δυσμενείς καιρικές συνθήκες στη χαραχθείσα πορεία μας. Case Studies.
5.-Χειρισμοί του πλοίου όταν κινείται σε περιορισμένα και αβαθή ύδατα. Παράμετροι που πρέπει να λαμβάνονται υπ’όψιν για την ασφαλή προσέγγιση στην προβλήτα (όπως π.χ. η ασφαλής ταχύτης, κλπ.). ECDIS: Aσφαλής εισαγωγή στοιχείων για την αποφυγή επικάθισης του πλοίου.
6.-Αγκυροβολία. Παράγοντες που εξασφαλίζουν ασφαλή αγκυροβολία. Έλλειψη αναγκαίων σαφών πληροφοριών και οδηγιών στα εγχειρίδια ασφαλούς διαχείρισης του πλοίου που να εξασφαλίζουν τα απαραίτητα εφόδια για ασφαλέστερη και τεκμηριωμένη απόφαση του Πλοιάρχου να αναχωρήσει εγκαίρως από το αγκυροβόλιο εν όψει επερχόμενων δυσμενών καιρικών συνθηκών. Αποφυγή ζημιών στην άγκυρα και στα εξαρτήματά της.

Οι παρουσιάσεις θα πραγματοποιηθούν στο Εντευκτήριο Λέσχης Αποφοίτων Σχολής Ναυτιλίας Ύδρας, Ζαϊμη 19, στον Πειραιά, στις ακόλουθες ημερομηνίες:
Δευτέρα 31.10.2016, 17.00-21.00: Κεφάλαια (παράγραφοι ως ανωτέρω) 1 και 2.
Δευτέρα 07.11.2016, 17.00-21.00: Κεφάλαια (παράγραφοι ως ανωτέρω) 3 και 4.
Δευτέρα 14.11.2016, 17.00-21.00: Κεφάλαια (παράγραφοι ως ανωτέρω) 5 και 6.

Διάρκεια: 4 ώρες ημερησίως με 3 ενδιάμεσα διαλείμματα 10 λεπτών.
Σύνολο Slides: 158 – Σχολιασμός εκάστου Slide: 4 λεπτά

Την εν λόγω παρουσίαση θα προσκληθούν να παρακολουθήσουν εκπρόσωποι του Υπουργείου Ναυτιλίας, Ναυτιλιακών Εταιρειών, Φορέων, Τύπου και επαγγελματικών Ενώσεων ενώ ειδικά για τα μέλη και τους εταίρους της Λέσχης θα πραγματοποιηθεί ιδιαίτερη τετράωρη περιληπτική παρουσίαση τη Δευτέρα, 24.10.2016 από τις 17:00 έως 21.00.

Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων παρακαλούμε κάθε ενδιαφερόμενο να δηλώσει εγκαίρως τη συμμετοχή του απευθυνόμενος στη Γραμματέα της Λέσχης κυρία Αφροδίτη Λεκατσά, αριθ. τηλεφώνου 210 4539497, καθημερινώς από 09.00 έως 14.00.

Ελπίζουμε ότι η προσπάθειά μας αυτή θα τύχει της απαραίτητης αναγνώρισης από τα μέλη της μεγάλης ναυτικής μας οικογένειας, των οποίων η συμμετοχή στην εν λόγω παρουσίαση αλλά και σε όσες ανάλογες ακολουθήσουν, θα αποτελέσουν σημαντική στήριξη και δύναμη για τη συνέχιση του έργου της Λέσχης μας.